“Nálam egyértelműen előny, ha azt látom valakin, hogy felelősséget vállal magáért és a tetteiért”

Többnyire volt akadémisták írják meg az élményeiket arról, hogy miért jelentkeztek, mit tanultak nálunk, velünk, és mivel foglalkoznak a mindennapokban. Fontosnak tartjuk azonban, hogy a felvételi folyamat se legyen személytelen, és minél jobban megismerjetek minket és ezen keresztül azt is, hogy milyen lehet velünk dolgozni. Ezért bemutatjuk nektek azokat a HR-eseket, akikkel a felvételi folyamat során találkozhattok. Elsőként jöjjön Soma!

Horváth Soma

Mutatkozz be röviden. Miért lettél HR-es, és mivel foglalkozol most?

Horváth Soma vagyok, a GroupM Talent Acquisition Managere – vagyis egy fejvadász/ klasszik HR-es hibrid, aki alapvetően recruitmenttel foglalkozik az egész ügynökségcsoportot illetően, de mellette az Mcsoport HR-es feladataiban is részt vesz, az adminisztrációtól a mood managementig. Anno azért kerültem a HR-es pályára, mert az arany középutat kerestem az üzleti világ és az ember között – érdekelt a jelöltek története, amiket az interjúkon mondanak el, illetve kifejezetten vonzott maga a recruitment folyamat, hogy a megfelelő embert hogyan találhatjuk meg egy pozícióra. Ez továbbra is a kedvenc feladataim közé tartozik, ennyi év távlatából is.

2 éve vagyok a GroupM-nél, ahol számomra a legpozitívabb dolog az, hogy a szakmai fejlődés mellett odafigyelnek az emberre, mint egyénre is, és a vezetők mindig nyitottak egy beszélgetésre, legyen szó szakmai előmenetelről vagy bármilyen magán jellegű dologról. Nem telik el nap úgy, hogy ne nevetnénk egy óriásit valamelyik kollégámmal, hogy ne tanulnék valamelyiküktől valami újat vagy tudnék meg egy számomra teljesen új infót egy témával kapcsolatban.

Milyen szerepet játszol az Akadémia során? Hogyan találkozhatnak veled a jelentkezők?

Én leszek az első, akivel szóban találkozni fognak (telefonos interjú alkalmával) azok a jelöltek, akik sikeresen teljesítik az első rostát és az online jelentkezés során jól oldják meg a feladatokat. Onnantól kezdve végig fogom kísérni őket a teljes felvételi folyamaton és azon túl is – a kiválasztási folyamatban, az interjún keresztül az első napjukig (amennyiben felvételt nyernek a képzésre), mely idő alatt nyugodtan fordulhatnak hozzám, ha bármilyen kérdés vagy kérés felmerülne. Természetesen a felvett akadémisták a képzés alatt is bármikor megkereshetnek egy beszélgetésre (egy hosszú kávéval könnyen meg lehet győzni!), illetve miután a képzés véget ért és remélhetőleg felvételt nyernek az egyik ügynökségünkhöz, szintén elérhető maradok a számukra – hiszen ez nem egy egyszerű felvételi eljárás, hanem hosszú távra szóló kollégakeresés, melynek alapja a másikra való odafigyelés, segítségnyújtás és támogatás.

Mi az, ami megfog egy jelöltben? Mitől gondolod azt, hogy “ez az ember kell nekünk”? És mi az, amitől kiakadsz egy állásinterjún?

Mindig jó látni, ha egy jelölt felkészült a pozícióból és a cégből, ahova jelentkezett; ha a személyes interjún megtisztel bennünket egy korrekt, igényes, elegáns megjelenéssel és kulturált viselkedéssel – bár ennek alapvetőnek kellene lennie mindenkinél, úgy gondolom.

Ami nálam egyértelműen előny, ha azt látom valakin, hogy felelősséget vállal magáért és a tetteiért, nem próbálja meg átruházni a terhet másra, hanem felelősségteljesen és becsülettel vállalja önmagát és a cselekedeteit, azok minden vonzatával együtt. Az is nagyon pozitív, ha látszik a jelöltön, hogy van egy víziója a jövőjét illetően – ami nem baj, ha változik idővel vagy ha rövid időre szól, a lényeg, hogy el tudja magát helyezni az univerzumban.

A “menőzéstől”, “flegmázástól”, “KiHaÉnNem?” viselkedéstől és a nem megfelelő tiszteletadástól viszont a falra tudok mászni – mégiscsak egy állásinterjúról beszélünk, ahol a jelöltnek kell megmutatnia nekünk, hogy miért lenne “jó fit” a cégcsoportunkba.

Mi választ el egy jó CV-t a rossz CV-től?

Egy jó CV letisztult, egyértelmű és összeszedett. Azokat a fontos információkat tartalmazza, ami miatt nekem, mint HR-esnek egyértelművé válik, hogy a jelölt megfelelhet-e az adott pozícióra vagy sem – se többet, se kevesebbet. Könnyen megtalálom az elérhetőségeit és az adott pozícióra legfontosabb követelményeknek való megfelelési pontjait.

+1: Ha egy tanácsot adhatnál a mai fiatal álláskeresőknek, az lenne, hogy…?

Mondj igazat – vagy legalábbis ne hazudj! – aki felismeri a mondat eredeti atyját, piros pont! 😉

A HR-es sorozat második részét itt olvashatod, abban Németh Sacit kérdeztük.

 

Ha szeretnél jelentkezni a GroupM Akadémiára, megteheted itt: http://akademia.groupm.hu/index.php/jelentkezes/

About the author: Diána Török

Leave a Reply

Your email address will not be published.