“Ha a jelölt felkészült, esetleg releváns kérdés is felmerül benne, az már félsiker”

Szeretnénk, ha már a felvételi folyamat is személyes lenne, ezért bemutatjuk azokat a HR-es kollégákat, akikkel ennek során találkozhattok. Elsőként Somát kértük bemutatkozásra, most pedig Sacival ismerkedhettek meg.

Németh Sarolta

Mutatkozz be röviden. Miért lettél HR-es, és mivel foglalkozol most?

Németh Saci vagyok, a GroupM csoport egyik ügynökségének, a Wavemakernek a HR-ese. Hogy miért lettem HR-es? Mert szeretek emberekkel foglalkozni. Spoiler: Ez az a típusú mondat, aminek hallatán ki tudok akadni. 😀 (indoklás lentebb)

Részemről nem tudatos döntés volt, hogy ezt a szakmát választottam. Mint sokan a pályaválasztás előtt, én sem tudtam igazán, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek. Kötelező szakmai gyakorlat alatt kezdtem el ezen a területen dolgozni, közben pedig úgy éreztem, hogy ez igazán nekem való, hiszen érdekel az emberek működése, annak sokszínűsége és megértése. Másrészt szeretem azt gondolni, hogy a legtöbb helyzetben képes vagyok mindkét oldal álláspontját megérteni és képviselni is akár – ezt a képességet pedig ezen a területen lehet és kell is alkalmazni. Minden kérdésnél mérlegelni és dönteni kell az üzleti érdek és a munkavállalói érdekek között – azt hiszem, ez a HR egyik fontos feladata, ami rendszerszintű gondolkodást, a folyamatok átlátását, emberismeretet és némi empátiát is igényel.

A Wavemakerhez 4 éve kerültem gyakornokként, jelenleg pedig HR-generalistaként dolgozom. Mindenben részt veszek az adminisztratív feladatoktól kezdve a kiválasztási folyamaton keresztül egészen az olyan HR-projektekig, mint az onboarding process vagy a teljesítményértékelés. Pont ezt a sokszínűséget szeretem benne, hogy nincsen két egyforma nap. És persze a kollégákat, akikkel együtt dolgozom. 😊

Milyen szerepet játszol az Akadémia során? Hogyan találkozhatnak veled a jelentkezők?

Az Akadémia kiválasztási folyamatában veszek részt, a jelentkezők az interjúk során találkozhatnak velem.

Mi az, ami megfog egy jelöltben? Mitől gondolod azt, hogy “ez az ember kell nekünk”? És mi az, amitől kiakadsz egy állásinterjún?

“Mindig is érdekelt a média világa.” – Mi miatt, melyik területe, miért pont az? Az általános megfogalmazások nehezen viszik előre a beszélgetést. Az interjún szeretnénk minél jobban megismerni a jelöltet, azt, hogy milyen a személyisége, hogyan gondolkodik a világról, mit gondol a szakmáról, milyen elképzelése van a pozícióról. Emellett azt gondolom, az érdeklődésnek kölcsönösnek kell lennie – nem vet jó fényt a jelöltre, ha azt érzem, hogy nemtörődöm, nem érdekli eléggé a lehetőség. Ha a jelölt felkészült, érződik rajta, hogy utánanézett vagy alapvetően képben van azzal, hová és mire jelentkezett, esetleg releváns kérdés is felmerül benne, az már félsiker.

Mi választ el egy jó CV-t a rossz CV-től?

Egy jó CV rövid, lényegre törő és átlátható – számomra ezek a legfontosabb szempontok. Ha 2 oldalnál hosszabb vagy a korábbi tapasztalatokat egész mondatokban írják le, könnyen elvész a lényegi információ, és így a figyelem is. Nem árt, ha fénykép is van a jelöltről – olyan, amin felismerhető – és bár apróságnak tűnhet, nálam plusz pont, ha a fájlnévben szerepel a jelölt neve.

+1: Ha egy tanácsot adhatnál a mai fiatal álláskeresőknek, az lenne, hogy…?

Készülj fel az interjúra, de ne told túl, add önmagad. 😊

 

Ha szeretnél jelentkezni a GroupM Akadémiára, megteheted itt: http://akademia.groupm.hu/index.php/jelentkezes/

About the author: Diána Török

Leave a Reply

Your email address will not be published.