Hogyan tedd meggyőzőbbé az önéletrajzodat? 4 tipp önéletrajz írásához

Az önéletrajz általában az első, amivel találkozik veled kapcsolatban egy cég. Ez a dokumentum képvisel téged és teszi az első benyomást a HR-esekre. Ezért is fontos, hogy egyedi önéletrajzzal jelentkezzetek és odafigyeljetek pár fontos dologra, amit sokan elrontanak. Ehhez adok most nektek pár tippet!

1. Ne féljetek egyedi formátumokat, képeket, színeket használni!

Persze csak akkor, ha indokolt és a kiszemelt cég profiljához is illik. Képek alatt nem a saját fényképre gondolok, hanem arra, hogy ne ragaszkodjatok egy visszafogott, kizárólag fekete-fehér önéletrajzhoz. Arra azonban vigyázzatok, hogy maradjon funkcionális (például lehessen kimásolni belőle az email címeteket vagy kinyomtatva is olvasható legyen), ne legyen zsúfolt és áttekinthetetlen. Ha esetleg nincsen ilyen affinitásotok, akkor viszont ne erőltessétek az egyedi designt, mert nem sok jó sül ki belőle.

2. Előző munkahelyek

Ha már van munkatapasztalatotok, ne csak a céget és az osztályt írjátok le, ahol dolgoztatok, hanem szedjétek össze, hogy milyen típusú feladatotok volt. Ne szégyelljétek beleírni azt sem, ha Maggi csibének beöltözve mászkáltatok, hiszen ez tanúsíthatja, hogy kitartóak és kommunikatívak vagytok, ha gyerekekre vigyáztatok, az pedig utalhat arra, hogy türelmesek vagytok. Ezek a tapasztalatok is segíthetnek, hogy kihangsúlyozzátok a jó tulajdonságaitokat.

3. Do you speak English? Sprichst du Deutsch?

Senkit sem érdekel, hogy milyen nyelvvizsgád van és hogy mikor szerezted. Ami igazán számít, hogy jelenleg milyen nyelvi szinten vagytok. Nem érdemes jobbnak írni a nyelvtudásotokat, mint amilyen szinten vagytok, hiszen legjobb esetben a személyes interjún úgyis tesztelni fogják a tudásod. Nem érdemes átesni a ló túloldalára sem, ne becsüljétek alá magatokat, hiszen ezzel eleshettek a lehetőségtől, hogy személyesen is bizonyítsatok.

4. Cégre szabás

Érdemes pár mondatban leírnotok, miért is szeretnétek az adott céghez, az adott pozícióra jelentkezni, akkor is, ha egyébként nem kérnek motivációs levelet. Minden cégnek imponál, ha látja, hogy az önéletrajzod csak neki készült. Emellett nektek is jól fog jönni, ha átgondoljátok, hiszen a személyes interjún is számíthattok erre a kérdésre.

További tippek önéletrajz íráshoz ITT!

– Herceg Hanna, GroupM Akadémia, 1. csoport

Ha szívesen tanulnál és dolgoznál egy olyan helyen, ahol fontos vagy, jó a társaság és szakmailag fejlődhetsz, jelentkezz a GroupM Akadémiára!

About the author: GMA

Leave a Reply

Your email address will not be published.