5 probléma, amivel pályakezdőként szembesülhetsz

theory-practice

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem marketing mesterképzésének végzős hallgatója vagyok, ezzel párhuzamosan kezdtem el januárban a GroupM Akadémia képzését is. Ameddig az iskola padjait koptattam, azt gondoltam, hogy elég jól felkészít az alma mater arra, hogy megálljam a helyem a munka frontján is, azonban hamar bebizonyosodott, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. A következőkben 5 olyan problémát vázolok, amivel Te is egykönnyen szembetalálhatod magad, mint pályakezdő:

1. Elmélet és gyakorlat különbözősége – az egyetemi évek alatt igen nagy mennyiségű lexikális tudással kell teletömnünk a fejünket, azonban a legtöbb helyen eltér a gyakorlat a tankönyvi definícióktól. Ennek egyik oka lehet, hogy az adott cégnél nem is ismerik a definíciót – a munka világában a megoldáson van a hangsúly. A másik oka az lehet, hogy egész egyszerűen a világ már rég nem ott tart, ahol a tankönyvek. Vegyük például a közösségi médiát, amely olyan iramban fejlődik, hogy mire valaki tankönyvet írna róla, már rég elavulttá válik.

2. Hiányos szoftveres ismeretek – informatikából érettségiztem, ennek ellenére rá kellett jönnöm, hogy ez a tudás igencsak alapszintű. Ennél sokkal komolyabb ismeretekkel kell rendelkezni, hogy a mindennapi munkát az adatbázisokkal könnyen és gördülékenyen lehessen megoldani.

3. Trendek ismeretének a hiánya – ismételnem kell magam, de sajnos ezen a téren is az a helyzet, hogy az egyetemen nem naprakész, nem real-time trendeket és esettanulmányokat oktatnak, hanem több éveseket. Így igen nehéz az elején felvenni a fonalat, mikor bekerül az ember egy munkahelyre.

4. Analitikus gondolkodás hiánya – Nem egyszerű feladat az elején, hogy a rengeteg adatbázist, grafikont és háttéranyagot átlásd és le tudd vonni a konklúziót. Az egyetemen egy típusfeladat megoldásának menetét tanítják meg nekünk, de az esetek többségében azt már nem mondják el, hogy miben lesz az a későbbiekben segítségünkre. Így hiányzik, hogy az adott problémát vagy folyamatot lényegében lássuk, és megoldást találjunk a kérdéseinkre.

5. Tapasztalat hiánya – A legtöbb helyen manapság elvárás a több éves szakmai tapasztalat. De honnan lenne szakmai tapasztalata az embernek, ha minden álláshirdetés úgy kezdődik, hogy “két éves szakmai tapasztalatot kérünk”? Kevés cég érti meg, hogy szakmai tapasztalata onnan lesz egy pályakezdőnek, ha alkalmazza és kitanítja.

Ezekre a problémákra a GroupM Akadémia rugalmas képzése szerintem remekül reflektál és segít nekünk, akadémistáknak, hogy kiküszöböljük azokat. Elsajátítjuk a szakmai tudást, valamint naprakész információkat és értékes tapasztalatokat lehet itt szerezni.

– Jusztin Máté, GroupM Akadémia, 1. csoport

Ha szívesen tanulnál és dolgoznál egy olyan helyen, ahol fontos vagy, jó a társaság és szakmailag fejlődhetsz, jelentkezz a GroupM Akadémiára!

About the author: GMA

Leave a Reply

Your email address will not be published.