Hogyan írj jó önéletrajzot pályakezdőként?

woman-hand-desk-office

Az első dolog, amivel a leendő munkaadód találkozik, az általában az önéletrajzod. Ezzel kelted az első benyomást. Annyi biztos, hogy jó önéletrajzot akkor sem könnyű írni, ha valaki tele van munkatapasztalattal. (Sőt néha a sok tapasztalatból nehezebb kihámozni, hogy milyen a pályaíve, miben is jó az illető, mit csinált valójában.) Pályakezdőként pedig a feladvány az, hogy a kevésből vagy esetleg semmiből hogyan lehet mégis valamit kihozni.

Az elmúlt években rengeteg önéletrajz került a kezembe és számos új munkatárs kiválasztásában vettem részt. Ebben a posztban az ezek során szerzett tapasztalataimat osztom meg veled. Akár hiszed, akár nem, nem olyan nehéz kitűnni a mezőnyből.

Mitől is lesz jó egy önéletrajz?

Természetesen a nulladik pont az, hogy tartalmazza az alapinformációkat és elérhetőségeket, erre nem is vesztegetnék több szót, számos helyen (például ITT) olvashattál már róla. De mi az, amivel pluszt vihetsz bele, amit a többiek sokszor már nem tesznek meg?

  1. Látszik rajta, hogy egy adott pozícióra készült, azaz kihangsúlyozza azokat a képességeket, tapasztalatokat, amelyek illeszkednek az álláshirdetésben megadott elvárásokhoz vagy a cég értékeihez (persze csak akkor, ha rád azok ténylegesen igazak). Ezzel meg tudod mutatni, hogy “elvégezted a házi feladatodat”, nemcsak átdobtad az önéletrajzodat a századik helyre. Szépíteni persze nem érdemes, mert hamar kiderül, hogy csak az álláshirdetést fogalmaztad át saját tapasztalattá.
  2. Tömör, könnyen áttekinthető és pontos, lehetőség szerint egy oldalas. Ezzel bizonyíthatod, hogy meg tudod ragadni a lényeget és a másik oldal munkáját is szeretnéd segíteni, hogy minél gyorsabban meg tudja állapítani, te vagy az ideális jelölt. Egy HR-es jellemzően 1-2 percet tölt egy önéletrajz átnézésével, ennyi idő alatt kell őt meggyőznöd. Ez a bemutatkozásod, ha rendezetlen és tele van hibával, akkor nem sok esélyed van. A helyesírás-ellenőrző használata mellett nyugodtan kérj meg egy élő embert, hogy nézze át neked.
  3. Az elvégzett feladatok helyett inkább az eredményekre koncentrál. Legyenek azok tanulmányi (verseny) eredmények, szakkollégiumi, diákszervezeti vagy szakmai gyakorlati, esetleg a családi vállalkozásban szerzett tapasztalatok, vagy akár személyes projektek. A munkaköri leírásodra senki sem kíváncsi, viszont a referencia megjelölése előnyt jelenthet. Ha a szakdolgozatod témája kapcsolódik a munkakörhöz, azt is érdemes kiemelni.
  4. Megmutatja azokat a jellemzőidet, amelyekkel kitűnsz a többiek közül. Ha szabadidődben új dolgokat tanulsz, önkéntes munkát végzel, komolyan veszed a hobbidat vagy mondjuk saját blogot vezetsz, említsd meg ezeket. Ezek mind plusz pontot jelenthetnek, és persze kizárják azokat a helyeket, ahol csak éjjel-nappal dolgozó embereket keresnek. A hobbid sokat elárulhat rólad, ha például rendszeresen sportolsz, akkor feltehetően kitartó vagy, és ha mindezt csapatban szereted művelni, akkor sejthetően csapatjátékos is vagy.
  5. Egyszerű és letisztult. Hacsak nem kifejezetten kreatív pozícióra jelentkezel, nincs sok értelme cirkalmas önéletrajzot készíteni. Ezt a “műfajt” csak kevesen tudják magas szinten művelni, ha te nem tartozol közéjük, akkor inkább maradj egy egyszerűen elegáns formátumnál. Ami sohasem az “Europass” vagy hasonló sablon.

Mi lehet még fontos információ a munkaadó számára?

  • A felsőfokú tanulmányaidat befejezted-e már, rendelkezel-e diplomával. Nem nehéz belátni, hogy ez miért fontos: munkavállalóként vagy diákként lehet-e téged foglalkoztatni, van-e még hallgatói elfoglaltságod, illetve megvan-e a “papírod”.
  • Rendelkezel-e aktív, felsőfokú hallgatói jogviszonnyal. Lásd fent, lehet-e téged diákszövetkezeten keresztül, gyakornokként alkalmazni.
  • Ha még hallgató vagy, mennyi időd van egy héten dolgozni (pl. 20, 25, 30 óra) és milyen beosztásban. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyit és mikor számíthatunk rád, tudsz-e dolgozni azokban az időpontokban, amelyek a munkakör szempontjából a legfontosabbak.
  • Ténylegesen milyen szintű az angol nyelvtudásod szóban és írásban, mennyire használod aktívan. Főleg a nemzetközi cégeknél fontos ez, hiszen könnyen lehet, hogy angolul kell anyagokat készítened és külföldi kollégákkal kell egyeztetned. Arról már nem is beszélve, hogy a szakmai híreket számos szakmában leginkább angol nyelven lehet követni.
  • Hogyan állsz a MS Office szoftverekkel. A mai napig a MS Office programok használata a legjellemzőbb irodai környezetben. Ha adatokkal kell dolgozni, igencsak ismerni kell az Excelt, a legtöbb anyag pedig Power Pointban vagy Wordben készül.

Mire érdemes még figyelni?

  • Lehetőleg ne a Linkedinről vagy a Profession önéletrajz szerkesztőjéből exportáld az önéletrajzodat, mert az eredmény várhatóan nem lesz ideális. Inkább szerkeszd meg szövegszerkesztőben és mentsd el pdf-ként.
  • Az önéletrajzodban szereplő fotód lehetőleg ne egy Instagram szelfi legyen, amin látszódik a fürdőszoba és a kiskutyád is. Ez nem vicc, valós példa. Érdemes a hagyományos, “unalmas” portrénál maradni.
  • Az email címed lehetőleg ne pegazus001@gmail.com legyen, hanem egy a nevedre utaló cím.
  • Semmi gond nincs azzal, ha valaki bulizik, de ha a nyilvános közösségi profilodon minden második képen láthatóan ittas vagy, az nem biztos, hogy jó pont lesz a leendő munkaadódnál. Könnyen lehet, hogy rá fognak nézni a Facebook, Instagram, Linkedin stb. profilodra, így azokat érdemes “szalonképes” állapotban tartani!

Ha szívesen tanulnál és dolgoznál egy olyan helyen, ahol fontos vagy, jó a társaság és szakmailag fejlődhetsz, jelentkezz a GroupM Akadémiára!

About the author: Rabbit

Leave a Reply

Your email address will not be published.