Mire figyelnek a munkáltatók állásinterjún?

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy milyen képességek, tapasztalatok, tudás és hozzáállás jelentenek előnyt az új munkaerő kiválasztásánál. Pályakezdőként nehezen lehet kiigazodni az igényeken, hiszen az ember még nincs tisztában a munkaerőpiaci elvárásokkal. Mi az, amit keresnek a jelentkezőkben? Mennyire fontos a diploma és annak típusa? Mennyire telített most a piac?

Elsősorban a motiváció és a pozitív hozzáállás az, amit a munkáltatók zöme megemlít. Alapnak tűnhet a lelkesedés és a pozitív attitűd, de az a helyzet, hogy ezt nem könnyű megtalálni. Az intellektuális kíváncsiság és az igény a folyamatos fejlődésre manapság fontos kiválasztási szempont, hiszen világunk is folyamatosan változik és fejlődik.

Egy pályakezdővel szemben nem lehet elvárás, hogy otthonosan mozogjon minden, a munkával kapcsolatos területen, de a tág szakmai érdeklődés és a nyitottság szükséges ahhoz, hogy potenciális munkatársat lássanak benne. A proaktivitás gyakori elvárás, így mindig pozitívan hat, ha az interjúalany kérdez. A jelentkező viszont mindenféleképpen legyen tisztában azzal, hogy milyen céghez és milyen pozícióra jelentkezett!

A munkáltatók általában fontosnak tartják az iskolai végzettséget, ahogy azt is, hogy a fiatal jelentkezőknek legyen elképzelésük arról, hogy mit szeretnének csinálni. Itt visszakanyarodnék az érdeklődés fontosságához, mert az, aki kíváncsi, a legtöbb dologban talál magának valami érdekeset.

Többek szerint az egyetemi végzettség elősegít(het) egyfajta összetett gondolkodást, egy olyan látásmódot és megközelítést, ami fontos lehet. A folyamatosan változó technológia és a digitális világ ismerete mára a legtöbb nagy cégnél alap és nélkülözhetetlen elvárássá vált.

(Fun Fact: A Microsoftnál például van egy fontos szabály a toborzással kapcsolatban: olyat nem vesznek fel, akiben nem látnak még egy plusz karrierállomást, egy továbblépési lehetőséget cégen belül.)

A GroupM Akadémia esetében ez úgy zajlott, hogy a kollégák a toborzáshoz felállítottak egy ideális profilt, ami jó támpontot nyújt a jelöltek értékeléséhez. A jelentkezés első lépése a pályázó részéről az, hogy regisztráljon a weboldalon, majd töltsön ki egy online tesztet. A teszt segít abban, hogy az alap feladatok (személyiségteszt, Excel, angol fogalmazás stb.) és logikai kérdések megoldása alapján profilba illő személyeket hívjanak be interjúra. Az önéletrajz és annak feltöltési formája is fontos szerepet kapott a kiválasztásban (ITT olvashatod, hogy milyen egy jó önéletrajz).

Az interjún a már fent említett profil mentén figyeltek a kommunikációs képességeinkre, nyitottságunkra, együttműködőképességünkre és arra, hogy hogyan dolgozunk csapatban. A személyes beszélgetés alkalmával kiderült, hogy a szakmai és személyes önképzés mennyire fontos a számunkra, illetve képet kaptak arról, hogy mennyire vagyunk motiváltak, proaktívak, érdeklődők és nyitottak.

– Darabos Laura, GroupM Akadémia, 1. csoport

Ha szívesen tanulnál és dolgoznál egy olyan helyen, ahol fontos vagy, jó a társaság és szakmailag fejlődhetsz, jelentkezz a GroupM Akadémiára!

About the author: GMA

Leave a Reply

Your email address will not be published.